Ο.Φ.Σ.Ε Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος

Ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος (Ο.Φ.Σ.Ε) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1987, με βασικό σκοπό να ενώσει σε ένα Φορέα τους ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα, το φουσκωτό σκάφος και τους θαλάσσιους δρόμους και αγωνίζονται για την διατήρηση και την αποκατάσταση της ισορροπίας του οικοσυστήματος, ενάντια στη μόλυνση των θαλασσών και την οικολογική καταστροφή.
Ο Ο.Φ.Σ.Ε. είναι ο παλαιότερος Όμιλος Φουσκωτών σκαφών στην Ελλάδα και σήμερα αριθμεί περί τα 110 μέλη. Είναι μη κερδοσκοπικός Όμιλος και οι πόροι του προέρχονται από εισφορές μελών καθώς και διάφορες χορηγίες.

Από το 1999 ο Ο.Φ.Σ.Ε. στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την ανάπτυξη και την ανάδειξη των αναγκών των ακριτικών νησιών της χώρας μας, καθιέρωσε το πρόγραμμα «Αποστολές – Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου – Ελλάδος Εικόνες». Πρόκειται για αποστολές κατά τη διάρκεια των οποίων προσφέρονται στα νησιά αυτά αγαθά και υπηρεσίες, σε Δομές – Φορείς και διάφορες αδύναμες κοινωνικές ομάδες, βάσει των αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Επιπλέον μέσα από τις αποστολές ενισχύεται η τουριστική προβολή του νησιού με την συμμετοχή και δημοσιογράφων του χώρου.
Η καθιέρωση του θεσμού των «αποστολών» είναι η μεγαλύτερη κοινωνική προσφορά του Ομίλου μας, ο οποία πραγματικά κάνει «ενέσεις ζωής» σε απομακρυσμένους και εν πολλοίς ξεχασμένους «βράχους» του Αιγαίου, στηρίζοντας και βοηθώντας τους κατοίκους τους.
Ενδεικτικά οι προσφορές μας συνίστανται σε
– Ιατρικό εξοπλισμό για τοπικά ιατρεία
– Γραφική ύλη – Ηλεκτρονικούς υπολογιστές – διαδραστικούς πίνακες κτλ
– Διάφορα άλλα απαιτούμενα αγαθά για τις τοπικές κοινότητες, τα Λιμεναρχεία την Εκκλησία και Τοπικές δομές για παιδιά, όπου υπάρχουν

Οι αποστολές του Ομίλου στα νησιά που επιλέγονται λαμβάνουν χώρα την περίοδο της Πρωτομαγιάς, σηματοδοτώντας έτσι και την έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς με τα 40 και πλέον φουσκωτά σκάφη και τα150 – 200 άτομα που συνήθως συμμετέχουν, δίνεται ένα εορταστικό και αισιόδοξο κλίμα για τη συνέχεια της καλοκαιρινής σεζόν.

Ο Ο.Φ.Σ.Ε. επίσης συνδράμει στη διοργάνωση αγώνων κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης και καταδύσεων, διαθέτοντας σκάφη συνοδείας & ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι συμμετείχε με συνοδευτικά σκάφη και στους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 και επίσης συμμετέχει
στο διεθνές Πρωτάθλημα ελεύθερης Κατάδυσης της Αμοργού και σε άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες.

Πέρα όμως από τις αποστολές που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο, ο Όμιλός μας προσφέρει την κοινωνική βοήθεια του, με όποιο τρόπο μπορεί, και σε άλλες περιπτώσεις, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, όπως για παράδειγμα στους πλημμυροπαθείς της Μάντρας, στους πυρόπληκτους στο Μάτι & στην Βόρεια Εύβοια, στο Σύλλογο «ΦΛΟΓΑ», γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, στο «Χαμόγελο του Παιδιού» κλπ.

Ακολουθεί αναφορά στα νησιά στα οποία έχουν γίνει αποστολές του Ο.Φ.Σ.Ε.

1999 Αστυπάλαια, 2000 Ψαρά, 2001 Λειψοί / Αμοργός, 2002 Σίκινος, 2003 Ηρακλειά, 2004 Λέρος, 2005 Κάσος, 2006 Μύκονος, 2008 Κύθηρα, 2009 Σχοινούσα, 2010 Σίκινος, Ίος/Ανάφη, 2011 Αντίπαρος, 2012 Σίφνος, 2013 Δονούσα, 2014 Σκύρος, 2015 Σίκινος, 2016 Σχοινούσα, 2017 Ψαρά, 2018 Σέριφος, 2019 Κίμωλος – Τήνος, 2021 Κουφονήσι. 2022 Άνδρος, 2023 Κύθηρα – Αντικύθηρα

Το κόστος των υλικών αγαθών που έχουν προσφερθεί μέχρι σήμερα κυρίως από χορηγούς, ξεπερνά το ποσό των 900.000 €.
Τέλος ο Ο.Φ.Σ.Ε. μάχεται, όσο του επιτρέπει το μέγεθός του, υπέρ των συμφερόντων
των ιδιοκτητών φουσκωτών σκαφών, ενάντια σε διατάγματα ή νόμους που προσπαθούν
να περιορίσουν την χρήση του φουσκωτού σκάφους.
Είναι πρόσφατες οι μάχες που δόθηκαν για την τροποποίηση του Κανονισμού Λιμένος
Αρ. 23, με την αρωγή των άλλων ομοειδών Ομίλων και του ΣΕΚΑΠΛΑΣ, ώστε να είναι λιγότερο επιβαρυντικός για τους χρήστες φουσκωτών.
Η Ασφάλεια κατά την διάρκεια των πλόων, αποτελεί το βασικό ΠΙΣΤΕΥΩ του Ομίλου.

Διοικητικό συμβούλιο

Πρόεδρος: Σουάνης Ιωάννης

Αντιπρόεδρος: Στεφανής Σταύρος

Γενικός Γραμματέας: Χατζής Αχιλλέας

Ειδικός Γραμματέας: Δασκαλάκης Ιωάννης

Ταμίας: Άνδραλης Χρήστος

Έφορος Ειδικών Εκδηλώσεων: Τζατζιμάκης Γεώργιος

Έφορος Εκδηλώσεων: Σεϊντουλάχ Χρήστος

Έφορος Λέσχης & Υλικού: Κουμουτσέας Χρήστος

Έφορος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Γκρανιάς Γεώργιος