Νέα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα “Χοιροσφάγια 2024” από τον ΟΦΤΣ Σύρου (φωτό)

Ο Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου αναβίωσε ακόμα μία φορά το τοπικό έθιμο χοιροσφάγια, με την επωνυμία ‘’ΧΟΙΡΟΦΑΓΙΑ 2024’’, κατά το τριήμερο 26-28 Ιανουαρίου 2024. Έκτη χρονιά , στην καρδιά του χειμώνα, ο Όμιλος απηύθυνε θερμή πρόσκληση προς τα μέλη των διαφόρων θαλασσινών Ομίλων ανά την Ελλάδα, οι οποίοι με τη σειρά τους έδειξαν ανάλογη ανταπόκριση. Έτσι με πλοία της γραμμής, μέλη του ΟΦΣΕ, του Ιάσωνα, του Λεριακού, του Παγκρήτιοu, της Λέσχης Χανίων και του Ευβοϊκού Ομίλου κατέπλευσαν στην Ερμούπολη, για να γευτούν την τοπική μας φιλοξενία.

Το πρόγραμμα των Χοιροφαγίων ξεκίνησε με νυχτερινή βόλτα την Παρασκευή 26/01 στην Ερμούπολη, με την ιδιαίτερη Ιστορική και Πολιτισμική Κληρονομιά της οποίας και της Σύρου γενικά, ήρθαν σε επαφή οι επισκέπτες μας, το επόμενο πρωί. Το πρόγραμμα περιελάβανε επισκέψεις σε μουσεία με πρώτο σταθμό το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης όπου οι μικροί ξεναγοί μας ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο και εντυπωσίασαν τους προσκεκλημένους του Ομίλου. Δεύτερος σταθμός το νεοσύστατο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, όπου οι κυρίες μας ξενάγησαν στην κατοικία των αδελφών Ρεθύμνη, με τα εντυπωσιακά εκθέματα. Το ταξίδι μας όμως είχε και ενδιάμεσο σταθμό το Πάρκο του Αγίου Νικολάου για μια μοναδική αφήγηση του κ. Παύλου Χατζηγρηγορίου από το παρελθόν της Ιστορικής Σύρου στο παρόν της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας και της Σύγχρονης Ερμούπολης.

To πρόγραμμα των επισκέψεων ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στο Εργοστάσιο Παραγωγής Παραδοσιακών Λουκουμιών ‘’ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ’, όπου μάθαμε την Ιστορία του Λουκουμιού, είδαμε την γραμμή παραγωγής αυτού αλλά και γευτήκαμε όλες του τις γεύσεις.

Το μεσημέρι μας βρήκε με ελεύθερο πρόγραμμα και ξεκούραση για την βραδινή μας συνάντηση με την ετήσια Χοροεσπερίδα του Ομίλου μας.

Το ίδιο βράδυ όλοι οι συμμετέχοντες, συγκεντρώθηκαν στον ‘’PLAZA’’ Πολυχώρο για φαγητό και ποτό, συνοδεία ζωντανής μουσικής αλλά και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου ‘’ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ’’. Ο οικοδεσπότης Όμιλος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου απένειμε ένα ξεχωριστό αναμνηστικό σε όλους τους Ομίλους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του και τίμησαν τις εκδηλώσεις των ΧΟΙΡΟΣΦΑΓΙΩΝ 2024. Αντίστοιχα οι προσκεκλημένοι Όμιλοι ευχαρίστησαν για τη φιλοξενία και πρόσφεραν τα δικά τους αναμνηστικά που πλέον κοσμούν το εντευκτήριο του Ομίλου. Η βραδιά συνεχίστηκε με μεγάλο κέφι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ πραγματοποιήθηκε και κλήρωση λαχειοφόρου αγοράς, με δώρα που είχαν προσφέρει επιχειρήσεις του νησιού.

Η αποκορύφωση των εκδηλώσεων ήταν η Κυριακή, που παρά το ξενύχτι, τα μέλη του ΟΦΤΣΣ ήταν από νωρίς στο πόστο τους, για να υποδεχτούν τους καλεσμένους τους, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου. Οι επισκέπτες που έφτασαν στο εντευκτήριο του Ομίλου παρακολούθησαν τη διαδικασία παρασκευής όλων των εδεσμάτων από το χοίρο (λουκάνικα, κοντοσούβλι, πηχτή και γουρουνόσουπα), τα οποία και γεύτηκαν, με συμπλήρωμα απο φαγητά και γλυκά που είχαν παρασκευάσει οι γυναίκες του Ομίλου

Ακολούθησε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΟΦΤΣΣ με τις ευλογίες του σεβασμιότατου π. Κωσταντίνου Κοντού. Με μουσική, γεύσεις και θαλασσινούς φίλους ολοκληρώθηκε η συνάντηση μας αργά το απόγευμα.

Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία της εκδήλωσης ικανοποίησε τα μέλη του ΟΦΤΣΣ, οι οποίοι δέχτηκαν θερμές ευχαριστίες από τους προσκεκλημένους τους. Τα μονοπάτια της θάλασσας παραμένουν ανοιχτά για να συσπειρώνουν τους θαλασσινούς όπου υπάρχουν όμιλοι σκαφών και οι δράσεις και οι εκδηλώσεις κάθε Ομίλου είναι πόλος έλξης για τους υπόλοιπους.

Με την ολοκλήρωση των δράσεων και του απολογισμού των ‘’ΧΟΙΡΟΦΑΓΙΩΝ 2024’’ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για την συμβολή τους και την προσφορά τους:

– ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣ για την προσωπική τους προσφορά και εργασία ιδιαίτερα την Κυριακή 28/01 κατά την υποδοχή και περιποίηση των επισκεπτών στο εντευκτήριο του Ομίλου
– ΤΟΝ Κ. ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΠΑΥΛΟ για το συντονισμό του προγράμματος ξεναγήσεων
– ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΞΕΝΑΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑ ΜΠΡΙΛΑΚΗ ΒΙΡΓΙΝΙΑ
– ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ‘’VASSILIKOS TRAVEL’’ για την προσφορά του van μεταφοράς των καλεσμένων μας
– ΤΗΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΥΡΟΥ για την ξενάγηση στην οικία Ρεθύμνη
– ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΟΥΚΟΥΜΙΩΝ ‘’ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ’’ που μας δέχτηκε στο χώρο του
– ΤΟ ΟΠΩΡΟΠΩΛΕΙΟ ‘’ΡΟΥΣΣΟΥΝΕΛΟΣ’’ για την προσφορά των λαχανικών του τραπεζιού

Επίσης τους χορηγούς των δώρων της λαχειοφόρου αγοράς:

– ‘’THALLASINOS’’ MARINE SERVICE
– ZANNIKOS MARINE
– ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ SHELL ‘’ΓΟΥΡΓΟΥΡΑΚΙΑ’’
– HOTEL CAMELO
– ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ‘’ΓΙΩΣΙΦΑΚΙ’’
– ‘’ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΝΗΣ’’
– ΤΟ ΠΡΑΚΤΟΡΙΟ ‘’GAVIOTIS TRAVEL’
– ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ‘’ΚΡΙΘΑΡΗΣ’’