Νέα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετησία Γενική Συνέλευση της ΕΟΜΟΦΣ (φωτό)

Την ετήσια Γενική Συνέλευση του πραγματοποίησε η Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών την περασμένη Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του Ομίλου ΙΑΣΩΝ, στον Άγιο Δημήτριο στην Αθήνα.

Στην γενική συνέλευση συμμετείχαν οι όμιλοι: Από την Αττική ΟΦΣΕ, ΛΦΣ ΙΑΣΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΟΣ, ΟΦΣ Χίος, ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Βόλος, ΟΦΣ Αλεξανδρούπολης, ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΟΦΣ Ηράκλειο, ΛΦΣ Χανιών, ΜΟΦΣ Θεσσαλονίκη, Λεριακός ΟΦΣ, ΟΦΤΣ Σύρος, Πατραϊκός ΟΦΣ, ΕΟΦΣ Χαλκίδα.

Το προεδρείο που ορίστηκε για την ΓΣ αποτελούνταν από τον Πρόεδρο Περικλή Μανιατόπουλο (ΛΦΣ ΙΑΣΩΝ) και την Χρύσα Ράλλη (ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΟΦΣ).

Η συνέλευση ξεκίνησε με ένα θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και το λόγο πήρε, ο εκπρόσωπος του Λεριακού Ομίλου. Εκεί, ο κ. Ν. Παραδείσης, στα πλαίσια επαναδραστηριοποίησης του Λεριακού Ομίλου, παρουσίασε μία πρόταση για εκδρομή στο νησί της Λέρου, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου 2024, με θέμα «Γνωριμία με τη Λέρο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου», όπου θα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις.

Ο κ. Ν. Παραδείσης προσκάλεσε τα μέλη των Ομίλων να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και αποφασίστηκε, η στήριξη της εν λόγω πρότασης και στις αρχές του επόμενου έτους να δηλωθούν προθέσεις και συμμετοχές.

Στην συνέχεια ξεκίνησε η διαδικασία παρουσίασης και συζήτησης για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Ετήσιος Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός 2022-23

Παρουσιάστηκε από τον Ταμία της ΕΟΜΟΦΣ κ. Νίκο Δροσατάκη (ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΣ ΟΦΣ) ο Οικονομικός Απολογισμός του έτους, με την σχετική ανάλυση των εσόδων – εξόδων που πραγματοποιήθηκαν το 2023, ακολούθησε ψηφοφορία και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΟΜΟΦΣ κ. Γ. Ξυγκάκης (ΛΦΣ Χανίων) παρουσίασε τον Διοικητικό Απολογισμό για το έτος 2023, με τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και έχουν αποφασιστεί από το ΔΣ.

-Παρακολούθηση της εξέλιξης του θέματος της νήσου Πολύαιγος για την ένταξη της σε ζώνη Natura, που θα έχει σαν συνέπεια την απαγόρευση προσέγγισης όλων των σκαφών. Στο θέμα προτίθεται να παρέμβει η ΕΟΜΟΦΣ, ώστε να αποτρέψει την απόφαση για απαγόρευση.

-Τον περασμένο Μάιο απεστάλη μία επιστολή διαμαρτυρίας και ταυτόχρονα μια πρόταση για αλλαγή της ισχύος της Άδειας Εκτέλεσης Πλόων, από 4 σε 8 έτη, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

-Προετοιμασία για ένταξη της Ομοσπονδίας και των Ομίλων, στο μητρώο μελών της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

-Παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα της ΕΟΜΟΦΣ (www.eomofs.gr), που περιέχει όλες τις πληροφορίες για όλους τους Ομίλους μέλη καθώς και περιέχει και θα περιέχει από εδώ και στο εξής όλα τα νέα και τις εκδηλώσεις των ομίλων

-Επιπλέον έγιναν προσπάθειες για επαναπροσέγγιση αδρανών ομίλων, καθώς και τη δημιουργία νέων σε νησιά και περιοχές που δεν υπάρχει οργανωμένη παρουσία.

-Τελος έχουν γίνει ενέργειες για δημιουργία νέας ομάδας στο viber, με συμμετοχή μελών ομίλων από όλη την Ελλάδα, με στόχο την «Παροχή βοήθειας στη θάλασσα».

Μετά την παραπάνω εισήγηση, ο Διοικητικός απολογισμός ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Γ.Σ.

2. Ενημέρωση των μελών για την ένταξη των ομίλων στο Μητρώο εθελοντικών οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας

Ο Ταμίας κ. Ν. Δροσατάκης ενημέρωσε για την πρόθεση του Δ.Σ. να ενταχθεί αρχικά η ΕΟΜΟΦΣ, στο μητρώο μελών της Π.Π. Θα εξετασθούν αναλυτικά οι προϋποθέσεις και όλα τα απαιτούμενα για την ένταξη και θα ενημερωθούν οι όμιλοι σχετικά για την επιμέρους ένταξή τους, εφόσον το επιθυμούν. Επίσης, σε περίπτωση που συντρέχουν οι λόγοι ένταξης, θα ζητηθεί από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, κάθε αναγκαία εκπαίδευση των ομίλων φουσκωτών σκαφών, να πραγματοποιείται τοπικά.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη της Γ.Σ.

3. Ενημέρωση και συζήτηση για τη δημιουργία διευρυμένου καναλιού επικοινωνίας όλων των μελών των ομίλων

Προτάθηκε η δημιουργία ομάδας στο Viber, το θέμα το εισηγήθηκε ο κ. Βαγγέλης Αρβανίτης (ΛΦΣ ΙΑΣΩΝ) με συμμετοχή Μελών Ομίλων από όλη την Ελλάδα, με στόχο την «Παροχή βοήθειας στη θάλασσα». Για τη λειτουργία του διευρυμένου καναλιού επικοινωνίας προτείνεται ο προσφέρων τη βοήθεια να μη δικαιούται καμίας αμοιβής, πλην της δαπάνης καυσίμων προσέλευσης και ανταλλακτικών.

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα και ειδικότερα με την σημείωση ότι δεν θα δημιουργεί οικονομική υποχρέωση σε κάποιο Όμιλο ή μέλος.

4. Αύξηση συνδρομής σε 100€/έτος

Παρουσιάστηκε πρόταση για αύξηση συνδρομής από τα 50€ στα 100€ ανά έτος, η οποία δεν έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή.
Αποφασίστηκε, η συνδρομή να παραμείνει στα 50€ και εφόσον κάποιος όμιλος επιθυμεί (ειπώθηκαν σχετικές προθέσεις), να δίνει επιπλέον το ποσό των 50€, με το χαρακτήρα της δωρεάς , για την επίτευξη των στόχων της ΕΟΜΟΦΣ.

5. Θέματα ομίλων για ενημέρωση του σώματος της ΓΣ

Έγινε συζήτηση – πρόταση, από τον πρόεδρο της Γ.Σ. κ. Π. Μανιατόπουλο, για ενέργειες διεύρυνσης του αριθμού των μελών των ομίλων της Ομοσπονδίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, και προκειμένου να δοθεί κίνητρο, προτάθηκε από τον ίδιο η δωρεάν σύσταση καταστατικού νεοεισερχόμενων ομίλων, από την ΕΟΜΟΦΣ.

6. Ενημέρωση και συζήτηση των προτάσεων για την Πανελλήνια συνάντηση του 2024

Ο πρόεδρος κ. Γ. Ξυγκάκης παρουσίασε την πρόταση για τη 16η Πανελλήνια συνάντηση του 2024, στο νησί τη Μήλου, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (21-24 Ιουνίου 2024) η οποία θα έχει το χαρακτήρα μίας πιο απλής οργάνωσης, θα περιλαμβάνει τον κατάπλου των σκαφών, τον ελλιμενισμό τους, την οργανωμένη είσοδο, καθώς και την οργάνωση μίας ημερήσιας παραμονής σε παραλία του νησιού. Τα σχετικά γεύματα που θα γίνουν, θα καλυφθούν από τους συμμετέχοντες.

Προτάθηκε η σύσταση οργανωτικής επιτροπής σχετικά με την προετοιμασία και την οργάνωση της Πανελλήνιας και ζητήθηκε από τα μέλη των Ομίλων, η πρόθεση συμμετοχής σε αυτή την επιτροπή, τα οποία και με τη σειρά τους ζήτησαν, να συζητήσουν το θέμα στους ομίλους τους και να επανέλθουν.

Ωστόσο εκφράστηκαν από τους παρευρισκόμενους στη Γ.Σ. προβληματισμοί ως προς το σημείο πρόσδεσης (εξωτερική πλευρά του λιμένα), γεγονός το οποίο το γνωρίζει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και θα αναζητήσει τη βέλτιστη λύση. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν ανυπέρβλητες δυσκολίες, θα εξεταστούν σύντομα εναλλακτικά σενάρια, για τον προορισμό.

Τέλος, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν όμιλοι που επιθυμούν να συνδράμουν και να συμμετέχουν στην οργανωτική επιτροπή, η Πανελλήνια θα πραγματοποιηθεί με τον συντονισμό από την Ομοσπονδία.

Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Καραγεωργίου (ΛΦΣ ΙΑΣΩΝ) και το psarema-skafos.gr για τις φωτογραφίες