Νέα

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη κύρωση της τροποποίησης του Γ.Κ.Λ αρ.23

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε σήμερα 16/05/23, η ΕΟΜΟΦΣ, προς τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Γιάννη Πλακιωτάκη με θέμα την Ανανέωση των Αδειών Εκτέλεσης Πλόων, που από 8 έτη, έγινε 4.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών (Ε.ΟΜ.Ο.Φ.Σ.) η οποία ιδρύθηκε το 2008, είναι νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με σκοπό την εκπροσώπηση και τον συντονισμό ενεργειών υπό ένα συντονιστικό φορέα, των Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών. Μέλη στην ΕΟΜΟΦΣ είναι σήμερα δεκαπέντε όμιλοι στην επικράτεια, με προοπτική την συμμετοχή στην Ομοσπονδία όλων των Ομίλων της Ελλάδας., οι οποίοι εκτός των άλλων, είναι αρωγοί όποτε τους ζητηθεί στο έργο των Λιμεναρχείων και της Πολιτικής Προστασίας.

Εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρόμαστε για τη κύρωση της τροποποίησης του Γ.Κ.Λ αρ.23 (απόφαση 2133.1/31645/2023 ΦΕΚ τεύχος Β 2909/03.05.2023), που επιβάλει την Ανανέωση των Αδειών Εκτέλεσης Πλόων ανά τέσσερα (4) έτη αντί των οκτώ (8) στα ερασιτεχνικά σκάφη, διπλασιάζοντας ουσιαστικά τα τέλη χρήσης τους. Επιπλέον διπλασιάζεται η γραφειοκρατία των υπηρεσιών σας για τη ανανέωση των Αδειών Εκτέλεσης Πλόων και η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών ερασιτεχνικών σκαφών ολικού μήκους μέχρι και 12 μέτρων αφού θα αναγκάζονται πλέον ανά τετραετία να ανανεώνουν τις Άδειες τους, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα επιβολής μεγάλων προστίμων σε ιδιοκτήτες που εκ παραδρομής αμελήσουν για την έγκαιρη ανανέωση τους.

Η εφαρμογή του μέτρου αυτού στην έναρξη της τουριστικής περιόδου θα προκαλέσει αναταραχή και η έλλειψη Δημόσιας Διαβούλευσης και ανταλλαγής απόψεων άπτεται με την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών-κατόχων σκαφών. Τα παράδοξο είναι ότι απαιτείται ανανέωση της Α.Ε.Π. σε σκάφη έως 10 μέτρα, χωρίς την απαίτηση της επιθεώρησης τους. Αντίθετα για οχήματα ιδιωτικής χρήσης επαγγελματικά και ερασιτεχνικά εκδίδεται Αδεια Κυκλοφορίας απεριόριστης χρονικής ισχύος.

Ζητάμε την κατάργηση της τροποποίησης του Γ.Κ.Λ. και την άρση της παραπάνω απόφασης, η οποία μειώνει κατά 50% το χρόνο ισχύος των Α.Ε.Π. και διπλασιάζει τα έξοδα έκδοσης και ανανέωσης τους.

Με εκτίμηση,

Για την Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Φουσκωτών Σκαφών,

Ο Πρόεδρος, Γιάννης Ξυγκάκης

Γεν. Γραμματέας, Κρίστη Δούνη