Πρόγνωση ανέμου με απεικόνιση σε χάρτη

Η πρόγνωση ανέμων σε περιοχές μορφολογία όπως η Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Απαιτείται υψηλή ανάλυση στην πρόγνωση, κάτι που δεν διαθέτουν τα παγκόσμια μοντέλα. Μοντέλα με ανάλυση 24 χιλιομέτρων δεν μπορούν να συγκριθούν με τοπικά μοντέλα που έχουν ανάλυση έως και 6 kmΣτους χάρτες εδώαπεικονίζονται χάρτες μοντέλων για την περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου. Στον πρώτο με ανάλυση 24km τα πιο πολλά νησιά δεν υπάρχουν ! και επομένως δεν λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή τους στην πρόγνωση. Στο τοπικό μοντέλο με ανάλυση τα 6 km, φαίνονται τα νησιά και επομένως το μοντέλο λαμβάνει υπόψη την επίδρασή τους στην πρόγνωση ανέμου κλπ.

Μην ξεχνάμε ότι όσο απομακρυνόμαστε χρονικά στην πρόβλεψη, τόσο οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται. Αξιόπιστη πρόβλεψη θεωρείται έως 3-4 ημέρες. Θα πρέπει επομένως να αξιολογήσουμε σωστά το site και τον φορέα που θα εμπιστευθούμε. Εάν τα περισσότερα μοντέλα συγκλίνουν, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες σωστής πρόβλεψης.  Περισσότερες πληροφορίες εδώ (άρθρο του Σ. Πριόβολου στο περιοδικό ΣΚΑΦΟΣ τευχος 134)                                                                                                                                   Επιμέλεια ύλης Σπύρος Πριόβολος

                                                                                                                                                                                         Για μετατροπή ταχύτητας ανέμου:calculator

Ιστοσελιδα Ανάλυση Σχολια
 meteo 6 km     Το meteo είναι ένα site που ανήκει στο Αστεροσκοπείο Αθηνών με πολύ υψηλή ανάλυση που φθάνει στα 6 Km και κάνει πρόβλεψη για 54 ώρες.Για τους ανέμους στη θάλασσα, χρησιμοποιούν τους δημοφιλείς Ιστιοπλοϊκοούς χάρτες, που είναι εύκολοι στην ανάγνωση. Με click σε βελάκι, φαίνεται η ένταση του ανέμου αλλά και η αναλυτική πρόγνωση.Χρησιμοποιεί  τα περιοχικά μοντέλα  BOLAM – MM5  και WRF  και λαμβάνει αρχικά στοιχεία από το παγκόσμιο μοντέλο G.F.S. (Παγκόσμιο Σύστημα Πρόγνωσης) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α.Χωρίζει την Ελλάδα σε περιοχές και δίνει πρόβλεψη ανά 3ωρο. Μπορούμε να μεταβούμε σε επιθυμητή ημ/ναι –ώρα, από το μενού (κάτω δεξιά στον χάρτη)Κάνοντας zoom out, βλέπουμε όλη την Ελλάδα και κάνοντας κλικ σε άλλη περιοχή, δείχνει ανέμους  για την ίδια ώρα .
ΚΑΙΡΟΣ 7 km     H ΕΜΥ είναι η Ελληνική Μετεωρολιγική Υπηρεσία που είναι υπέυθυνη για την πρόγνωση καιρού και τα δελτία καιρού που εκδίδει επιτρέπουν ή απαγορεύουν απόπλους πλοίων. Είναι η μόνη υπηρεσία στην Ελλάδα που  τροφοδοτεί το τοπικό μοντέλο COSMO, από το Ευρωπαϊκό (ECMWF) και ταυτόχρονα από το Γερμανικό (GM) μοντέλο. Διαθέτει πολύ υψηλή ανάλυση που κατεβαίνει 7 Km και καλύπτει διάστημα  36 ωρών.Όπως αναλύσαμε τα μοντέλα δεν διορθώνονται και μπορεί να δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα από την επίσημη πρόγνωση που έχουν εκδώσει οι μετεωρολόγοι. Γι αυτό καλό είναι να να μην κοιτάμε μόνο τα αποτελέσματα των μοντέλων, αλλά να διαβάζουμε και την πρόβλεψη των μετεωρολόγων. Τα δελτία που μεταδίδονται κάθε 6 ώρες από το ΟΛΥΜΠΙΑ ΡΑΔΙΟ, προέρχονται από τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ. Δυστυχώς το site παρ όλο που είναι αξιόπιστο, δεν είναι τόσο «φιλικό στον χρήστη».Στους ανέμους στην ενότητα «Ναυτιλία», εφανίζεται ένας χάρτης που δίνει τον παρόντα καιρό σε προκαθορισμένες περιοχές.Αν θέλουμε να δούμε αναλυτικά επιλέγουμε από το μενού αριστερά την περιοχή & ημερομηνία και ανοίγει ένας αναλυτικός χάρτης ανέμων στον οποίο μπορούμε να περιηγηθούμε χρονικά σε ώρα UTC (δηλαδή +2 ώρες το καλοκάιρι). Προσοχή στα χρώματα που δεν συμβαδίζουν με τα άλλα sites.   
 Panepisthmioy 10 Km Ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παίρνει στοιχεία από το παγκόσμιο μοντέλο GFS και κατεβαίνει σε ανάλυση 10 Km για 3 ημέρες.  Εμφανίζει ατμοσφαιρική πίεση – ταχύτητες ανέμου – θερμοκρασία – υγρασία – νεφοκάλυψη (βροχή / χιόνι κλπ), που  επιλέγουμε από το μενού. Η ένταση των ανέμων υπολογίζεται σε μποφόρΣτην επιλογή «Τοπικές προβλέψεις», υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης ανάλυσης σε αρκετές πόλεις. 
 poseidon 10 Km Το σύστημα ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ, παίρνει στοιχεία από το παγκόσμιο μοντέλο GFS και κατεβαίνει σε ανάλυση 10 Km για 3 ημέρες.  Εμφανίζει ταχύτητες ανέμου – θερμοκρασία – υγρασία – νεφοκάλυψη (βροχή / χιόνι κλπ)- ατμοσφαιρική πίεση , που  επιλέγουμε από το μενού. Η ένταση των ανέμων υπολογίζεται σε μποφόρΥπάρχει δυνατότητα download των εικόνων πρόβλεψης από την επιλογή «Λήψη πρόγνωσης ανέμου», που βρίσκεται επάνω από τον χάρτη.Στην επιλογή «Προγνώσεις Ναυσιπλοίας», υπάρχει η δυνατότητα επιλογής θαλάσσιας περιοχής με δυνατότητα μεγαλύτερης ανάλυσης.
 WindfinderSuper Forecast 12 Km Το Γερμανικό site Windfinder,  έχει δημιουργήσει και ένα περιφερειακό μοντέλο με την εμπορική ονομασία  Windfinder  SuperForecast , με ανάλυση 12 Km και έως 3 ημέρες που καλύπτει την Ευρώπη.  Είναι διαφορετικό μοντέλο από το  απλό forecast και μπορεί να δείχνει και εντελώς διαφορετική πρόγνωση. Η διαφορά του με το  απλό Windfinder, είναι η ανάλυση που είναι περίπου 27 Km. Η ένταση των ανέμων εμφανίζεται σε knotsΤελευταία έχει αντικαταστήσει την ένταση των ανέμων με χρώμα που δημιουργεί σύγχιση σε σχέση με την επιφάνεια της γης. Μπορούμε να διορθώσουμε το contrast με το Map opacity.Υπάρχει η δυνατότητα animation ή επιλογής ημερομηνίας και από την οριζόντια μπάρα επιλέγουμε την ώρα.
 windguru 9 Km Το Τσέχικο  WINDGURU site, βασίζεται στο μοντέλο GFS και με το περιοχικό μοντέλο WRF δίνει ανάλυση 9 Km στην Ευρώπη και στην Ελλάδα καλύπτει 137 σημεία, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν κατά κόρον όσοι ασχολούνται με αθλήματα που έχουν σχέση με τον άνεμο, όπως wind surfers κλπ.  Δεν δίνει πρόγνωση για ευρύτερη περιοχή, μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε την κατάσταση της θάλασσας για την ευρύτερη περιοχή.Στην επιλογή spot menu επιλέγουμε Geografic area EUROPE & Country GREECE . Εκεί από τη λίστα επιλέγουμε ένα από τα 137 σημεία στα οποία δίνει πρόβλεψη ή για να φιλτραρουμε επιλεγουμε πρώτα περιοχή από την επιλογή Region.
weather Online 12km Το Weather online, κάνει πρόβλεψη ανέμων στη θάλασσα, χρησιμοποιεί το NAE (North Atlantic and European model), με ανάλυση 12km, για 7 ημέρες.Δυνατότητα να δούμε με σύμβολα ένταση σε knots  και κατεύθυνση σε όλη την Ελλάδα ή σε θαλάσσιες περιοχές
 marine traffic 22km Στο Marine traffic, στον χάρτη κίνησης πλοίων, επιλέγοντας από την αριστερή μπάρα, την εμφάνιση του ανέμου στον χάρτη, μπορούμε να δούμε με σύμβολα ένταση και κατεύθυνση ανέμων εως και 48 ωρες.  Για την πρόγνωση του καιρού συνεργάζονται με την Ελβετική εταιρεία, ‘Meteoblue’, της οποίας η ανάλυση είναι γύρω στα 22 Km.
 weather.gr 9 km Το Weather, χρησιμοπεί το τοπικό μοντέλο Αίολος ( WRF-ARW) με ανάλυση  τα 9 Km.Με click σε σημείο δίνει την αναλυτική πρόγνωση της περιοχής 5 ημερών
 kairos.gr 9 km Ο Kairos.gr, χρησιμοπεί το τοπικό μοντέλο Αίολος ( WRF-ARW) με ανάλυση  τα 9 Km.Με click στην πυξίδα (κατω αριστερά στον χαρτη), βλέπουμε πρόγνωση ανέμων  5 ημερών
 eweather 9 km Το eWeather βασίζεται στο παγκόσμιο μοντέλο GFS με χρονικό βήμα 3 ωρών και για προγνωστική περίοδο μέχρι 240 ώρες. Με αρχικές συνθήκες από τo παγκόσμιο GFS τροφοδοτείται το τοπικό μοντελο WRF/ARW (version 3.4) με δύο περιοχές για την Ελλάδα σε ανάλυση 9 & 3 KM και για χρονικό ορίζοντα 48 ωρών με ωριαίο βήμα.Υπαρχει δυνατότητα αναλυτικής περιγραφής από την αριστερή στήλη, είτε για περιοχή είτε με find να δοθεί πρόβλεψη για συγκεκριμενο σημείο (Το έχει στην ιστοσελίδα του το ΥΕΝ)
 YouWeather   To YouWeather, λαμβάνει στοιχεία από το παγκόσμιο μοντέλο GFS τροφοδοτεί  τοπικό μοντελο σχεδίασης Ελλήνων. Ο αρχικός χάρτης δεν έχει μεγάλη ανάλυση και δεν μπορείτε να δείτε λεπτομερείς προγνώσεις ανέμων. Για αναλυτικές προγνώσεις υπάρχει το tab «Επιλογές» πάνω από τον χάρτη το οποίο εμπεριέχει αναλυτικές προγνώσεις για θαλάσσιες περιοχές της χώρας σε χάρτη για 7 ημέρες . Στην αναζήτηση αν βάλουμε κάποια πόλη δίνει πρόγνωση καιρου και δεξιά τον άνεμο.
 Greek Weather   Είναι ένα blog, που έχει συγκεντρώσει προγνώσεις διαφόρων μοντέλων. Μετεόγραμμα (ECMWF) της (ΕΜΥ) – Μετεόγραμμα (GFS) ( Wetterzentrale Γερμανικό) –  ensembles (GFS) (Meteociel Γαλλικο) – ensembles (GFS) ( Wetterzentrale Γερμανικό).Κάνουμε για το σημείο που θέλουμε, click  στην κουκίδα με το ανάλογο χρώμα και ανοίγει για το σημείο αυτό η πρόβλεψη του ανάλογου μοντέλου. Εάν κάνουμε click σε κενό εμφανίζεται η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

One Comment

  1. Συζητούσα με καπετάνιο από ferry boat στην περιοχή Ρίου – Αντιρρίου και μου έλεγε ότι καθημερινά στην περιοχή παρακολουθεί και εμπιστεύεται το ΜΕΤΕΟ για όλους τους καιρούς εκτός από τους νότιους που ενώ μπορεί να δίνει 5-6Β, η περιοχή δεν επηρεάζεται.
    Έμαθα ότι ο Μετεωρολογικός σταθμός του ΜΕΤΕΟ στο Ρίο δεν δίνει αξιόπιστα στοιχεία online μέτρησης ανέμου, γιατί βρίσκεται επάνω στο isobox του λιμεναρχείου και προστατευεται από τον αέρα. (Την ώρα που περνούσα η ένταση του ανέμου ήταν γεματο 5αρι βοριά και ο σταθμός έδειχνε 3Β)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *