Μετεωρολογία ανάλυση μοντέλων πρόγνωσης καιρού

Απόσπασμα από το άρθρο του Σπύρου Πριόβολου στο περιοδικό ΣΚΑΦΟΣ τευχος 134 (Μαρτίου – Απριλίου 2014)

Ανάλυση μοντέλων πρόγνωσης καιρού

Συνέντευξη με ΜΕΤΕΟ 2ο μερος

2013_11_27_Meteo (15)         Στο προηγούμενο τεύχος σε μια συνέντευξη με τους μετεωρολόγους ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι υπεύθυνοι για το ΜΕΤΕΟ, Κώστα Λαγουβάρδο και  Βάσω  Κοτρώνη, αναλύσαμε πως γίνεται η πρόγνωση του καιρού. Στο σημερινό τεύχος, συνεχίζοντας θα εισχωρήσουμε πιο βαθειά και θα αναλύσουμε τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού με τα βασικά τους χαρακτηριστικά, προκειμένου ο αναγνώστης να μπορεί να αξιολογεί καλύτερα την πηγή πληροφόρησής του. Να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό για την πρόβλεψη είναι η υψηλή ανάλυση που χρησιμοποιεί κάθε site. Γιατί κακά τα ψέματα πολλές φορές ξεγελιόμαστε είτε από τον πολύ καλό σχεδιασμό ενός site, είτε από την δυνατότητα που μας προσφέρει δίνοντας τοπική πρόβλεψη για το συγκεκριμένο σημείο που βρισκόμαστε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πως ακριβώς δίνει την πρόβλεψη. Όπως θα διαπιστώσετε με τους χάρτες που επισυνάπτονται, υπάρχουν μοντέλα που «δεν βλέπουν κανένα νησί στις Κυκλάδες». Πως επομένως θα μπορούν να κάνουν σωστή πρόγνωση; Λίγες μέρες πριν ολοκληρώσω τη σύνταξη του άρθρου, βρέθηκα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου κοντά στη Ναύπακτο. Στην περιοχή του Ρίου είχε δοθεί απαγορευτικό για τα πλοία με ανέμους εντάσεως από 7 έως 9 μποφόρ. Για δυο μέρες παρακολουθούσα την πρόγνωση που έδιναν διάφορα γνωστά sites για την περιοχή. Εκεί διαπίστωσα ότι όσα έχουν υψηλή ανάλυση είναι αυτά που έδιναν σωστή πρόγνωση. Όπως θα διαπιστώσετε από τον πίνακα που ακολουθεί υπήρχαν διεθνή sites που έδιναν «άπνοια» στην περιοχή. Άντε να εμπιστευτείς τέτοια sites και να ξεκινήσεις με το σκάφος σου και να βρεθείς στο “μάτι του κυκλώνα”.

Μοντέλα πρόγνωσης καιρού, τα «μοντέλα» που δεν είναι ορατά αλλά βλέπουμε τα αποτελέσματά τους .

2013_11_27_Meteo (26)Εκεί που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν είχαμε καμιά ιντερνετική πληροφόρηση για την πρόγνωση καιρού και όπως είχαμε γράψει στο προηγούμενο άρθρο η μόνη πηγή πληροφόρησης ήταν τα δελτία καιρού από του μετεωρολόγους της ΕΜΥ με πρώτο τον Δημήτρη Ζιακόπουλο στην ΕΤ2 κάθε Δευτέρα – Τετάρτη & Παρασκευή, τώρα έχουμε κατακλυστεί από διάφορα site που μας δίνουν προγνώσεις καιρού. Σίγουρα δεν είμαστε ειδικοί για να μπορέσουμε να τα αξιολογήσουμε και κατ επέκταση να τα εμπιστευτούμε. Συνήθως οι περισσότεροι ρωτάμε φίλους που ασχολούνται πιο πολύ και τελικά καταλήγουμε σ αυτά που έχουμε συνηθίσει πιο πολύ. Γιατί κακά τα ψέματα όταν επισκεπτόμαστε συχνά κάποιο site, το μαθαίνουμε, γνωρίζουμε  που θα βρούμε εύκολα πληροφορίες για άνεμο, για κυματισμό και ξέρουμε να διαβάζουμε τη διαβάθμιση με σύμβολα ή χρώματα που χρησιμοποιεί το κάθε site. Για παράδειγμα το ΜΕΤΕΟ παρουσιάζει το ύψος κύματος έως 2 μέτρων με διαβάθμιση του  μπλε, εν αντιθέσει με το ΠΟΣΕΙΔΩΝ που τη διαβάθμιση του μπλε τη χρησιμοποιούν μέχρι το 1,5 μέτρο. Οπότε άλλα αποτελέσματα παρουσιάζουν τα χρώματα του ενός και διαφορετικά του άλλου site.

Γι αυτούς που διαμένουν μόνιμα σε μια περιοχή και κινούνται πλησίον, είναι πολύ εύκολο να αξιολογήσουν την αξιοπιστία ενός site πρόγνωσης, ελέγχοντας καθημερινά τις προβλέψεις και ανταλλάσσοντας απόψεις με συμπολίτες του και κυρίως ψαράδες. Για παράδειγμα ο καπεταν Γιώργης που ψαρεύει στην περιοχή των Μικρών Κυκλάδων, μου είχε πει πρόσφατα ότι εμπιστεύεται το meteo. Για όλους εμάς που ζούμε σε διαφορετικά μέρη από αυτά που ταξιδεύουμε είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε την αξιοπιστία τους. Γι αυτό καλό είναι όταν βρεθούμε σε έναν τόπο να ρωτήσουμε τους ντόπιους και ιδιαίτερα τους ψαράδες.

Βασικός κανόνας στην αξιολόγηση της πρόγνωσης είναι «όταν όλα τα μοντέλα πρόγνωσης δίνουν παρόμοια αποτελέσματα, είναι πολύ σπάνιο να πέσουν έξω». Στην περίπτωση που τα προγνωστικά δίνουν  διαφορετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να ενημερωνόμαστε από τα κείμενα που εκδίδουν οι μετεωρολόγοι, γιατί στα κείμενα καταγράφουν την εκτίμησή τους και όχι τα αποτελέσματα του μοντέλου που χρησιμοποιούν. Κάποια από αυτά τα sites που καταγράφουν την πρόβλεψή τους με κείμενο είναι της ΕΜΥ, του ΜΕΤΕΟ κλπ. Δυστυχώς, όπως είχαμε γράψει και στο προηγούμενο τεύχος δεν μπορούν οι μετεωρολόγοι να τροποποιήσουν αυτόματα τα αποτελέσματα του μοντέλου πρόγνωσης που χρησιμοποιούν. Για παράδειγμα μπορεί σε μια περιοχή να δείχνει ηλιοφάνεια και να γίνεται κατακλυσμός. Οι υπεύθυνοι του site, παρόλο που γνωρίζουν ότι ο καιρός διαμορφώνεται διαφορετικά από αυτό που προβλέπει το μοντέλο τους,  δεν μπορούν  να διαφοροποιήσουν αυτόματα τα αποτελέσματα. Μπορούν όμως να καταγράψουν την πρόβλεψή τους με κείμενο, συνήθως στην αρχική τους σελίδα.

Όπως αναφέραμε προηγούμενα, καλό είναι να ενημερωνόμαστε για την πρόγνωση από sites που χρησιμοποιούν διαφορετικά  μοντέλα πρόγνωσης.

Η Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία στην πρόβλεψη και δεν οφείλεται  μόνο στο πολυσχιδές των ακτών, αλλά και στη γειτνίασής  μας   με τη Μεσόγειο που δημιουργεί προβλήματα . Οι άνεμοι είναι  παράγωγο ατμοσφαιρικών διαταραχών που μπορούν να  δημιουργηθούν  στη Μεσόγειο . Τα μοντέλα λαμβάνουν υπόψη την ένταση και την τροχιά αυτής της διαταραχής και δίνουν την ένταση των ανέμων με μια προοπτική στο χρόνο. Αν στην πορεία αλλάξει η τροχιά ή η ένταση τότε θα αλλάξει άρδην και ριζικά όλο το πεδίο των ανέμων. Στην Ελλάδα που υπάρχουν πολλά νησιά, στενά περάσματα και απόκρημνες ακτές ( πολύπλοκη ορογραφία), λόγω του φαινομένου «καναλισμού», η πρόβλεψη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις στο ερώτημα αυτό , να  καταγράψουμε τα μοντέλα με τα βασικά τους χαρακτηριστικά και να αναφέρουμε το μοντέλο που χρησιμοποιούν κάποια Ελληνικά sites.

Μοντέλα πρόγνωσης καιρού

Το «ατμοσφαιρικό μοντέλο πρόγνωσης» γενικότερα, είναι ένα σύστημα με το οποίο προσομοιώνουμε φυσικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα, σε επίπεδα που ξεκινούν από το έδαφος και ανεβαίνουν μέσα στην ατμόσφαιρα . Η προσομοίωση αυτή γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένα τρισδιάστατο πλέγμα σημείων πάνω στο οποίο εκτελούνται όλοι οι υπολογισμοί με την παραδοχή ότι ο χρόνος κυλά με βήματα της τάξης των λίγων δευτερολέπτων. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πόσα εκατομμύρια υπολογισμοί πρέπει να γίνονται για κάθε σημείο, για κάθε λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι  για να ολοκληρωθεί η πρόγνωση καιρού για τις επόμενες δέκα ημέρες. Οι υπερυπολογιστές που χρησιμοποιούνται,  επιλύουν εκατομμύρια εξισώσεις το δευτερόλεπτο.  Και είναι κατανοητό ότι όσο πιο πυκνό είναι το πλέγμα, τόσο πιο ακριβής θα είναι η πρόγνωση.

(φωτο τρισδιάστατο πλέγμα πρόβλεψης. Όσο πιο πυκνό είναι το πλέγμα, η απόσταση δηλαδή μεταξύ των σημείων, τόσο πιο υψηλή είναι η ανάλυση.)

meteo_1

 

 

 

Για να εκτελεστούν οι μαθηματικές εξισώσεις, απαιτούνται πολύ μεγάλων επιδόσεων ηλεκτρονικοί υπολογιστές που ονομάζονται super computers. Και αυτό γιατί υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δεδομένων, και εκτελούνται πάρα πολλοί χρονοβόροι υπολογισμοί. Το θέμα είναι να ολοκληρωθεί η εκτέλεση των υπολογισμών, έγκαιρα και πολύ πριν φθάσει  ο χρόνος για τον οποίο αναφέρονται, προκειμένου να έχει νόημα η πρόγνωση. Γιατί φανταστείτε να γίνεται πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα και οι υπολογισμοί να ολοκληρωθούν δύο μέρες μετά. Αυτό δεν θα ήταν πρόβλεψη αλλά έλεγχος του μοντέλου.

Οι Μετεωρολογικές Υπηρεσίες όλων των χωρών , εκτελούν τακτικές παρατηρήσεις / μετρήσεις του καιρού σε τοπικό επίπεδο και σε συγκεκριμένες ώρες (ανά 3ωρο). Επειδή υπάρχει μια παγκόσμια συνεργασία, όλα αυτά τα στοιχεία αποστέλλονται  στον «Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό». Τα στοιχεία αυτά αφού εμπλουτιστούν και με παρατηρήσεις της ανώτερης ατμόσφαιρας που γίνονται  τις ίδιες ώρες από συστήματα για την παρατήρηση της γης, όπως δορυφόροι – αεροσκάφη – πλοία και από μετεωρολογικά μπαλόνια, δίνονται στις υπηρεσίες που θα τροφοδοτήσουν τους υπερυπολογιστές για να τρέξουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

Αντιλαμβανόμαστε ότι  οι θεότητες που υπήρχαν παλιά και έκαναν προβλέψεις, που στη συνέχεια έγιναν παρατηρήσεις καιρικών φαινομένων από τους ανθρώπους, τώρα αντικαταστήθηκαν από κύκλους, σχήματα, και στη συνέχεια αριθμούς και μαθηματικά.

Όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο, τα μετεωρολογικά μοντέλα διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: Είναι τα «Παγκόσμια μοντέλα» που καλύπτουν όλη τη γη και τα «Περιοχικά ή τοπικά μοντέλα» τα οποία καλύπτουν επιμέρους ηπείρους, χώρες ή ακόμα και μικρότερης έκτασης περιοχές.

Τα «Τοπικά μοντέλα» , εκτελούν ανάλογους υπολογισμούς με τα παγκόσμια μοντέλα παίρνοντας  στοιχεία της περιοχής από το παγκόσμιο μοντέλο με το οποίο συνεργάζονται , μόνο  που δημιουργούν ένα πιο πυκνό πλέγμα σημείων, με αποτέλεσμα να δίνουν μια μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην πρόβλεψη.

Τα δυο βασικότερα χαρακτηριστικά ενός μετεωρολογικού μοντέλου είναι η χωρική και η χρονική του ανάλυση. Δηλαδή, η μικρότερη απόσταση μεταξύ δυο γεωγραφικών σημείων για τα οποία μπορεί να πραγματοποιεί υπολογισμούς και η μικρότερη χρονική διαφορά δυο μελλοντικών στιγμών για τις οποίες εκτελεί υπολογισμούς αντίστοιχα. Η χωρική διακριτική ικανότητα ονομάζεται και χωρική ανάλυση του μοντέλου. Για την πρόγνωση του καιρού στην Ελλάδα, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΜΕΤΕΟ),  χρησιμοποιεί 3 περιοχικά μετεωρολογικά μοντέλα με χωρική ανάλυση 6 km και 2 km για την Ελλάδα και την Αττική, αντιστοίχως. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση ενός μοντέλου, τόσο πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι η πρόβλεψη ιδιαίτερα για περιοχές που γειτνιάζουν αλλά επικρατούν διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Δηλαδή ένα μοντέλο που η ανάλυσή του είναι στα 20 Km, είναι κατώτερο από άλλο που η ανάλυση κατεβαίνει στα 6 Km. Για παράδειγμα στον Κορινθιακό είναι μια περιοχή, εάν το μοντέλο δεν έχει υψηλή ανάλυση, δεν θα κάνει σωστή πρόγνωση και κυρίως του ανέμου.

Η πρόγνωση για ένα  τυχαίο σημείο στο χάρτη που ζητά ένας χρήστης,  συνήθως δίνεται  απ όλα τα μοντέλα  με βάση τον πλησιέστερο κόμβο από την ανάλυση που έχει ήδη κάνει, Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορεί κάποιο site να δίνει πληροφορίες για ένα χωριό, ή για στίγμα πάνω στο χάρτη αλλά δεν σημαίνει ότι το μοντέλο έχει δώσει πρόβλεψη ακριβώς γι αυτό το σημείο.

(φωτο Λεζάντα: Στον 1ο χάρτη ενός προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 24 km, βλέπουμε την Μεσόγειο και το Αιγαίο. Στο Αιγαίο βλέπουμε ότι δεν βλέπει σχεδόν κανένα νησί !!!  Στον 2ο χάρτη ενός προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 6 km, παρατηρούμε ότι διακρίνονται τα περισσότερα νησιά (όχι όμως όλα), επομένως λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή τους στην πρόγνωση ανέμου κλπ)

Χαρτες Μοντελων

 

.

 

 

 

Τα τοπικά μοντέλα έχουν τη δυνατότητα να τροφοδοτηθούν ταυτόχρονα από διαφορετικά παγκόσμια μοντέλα. Για παράδειγμα το τοπικό μοντέλο COSMO της ΕΜΥ, τροφοδοτείται από το Ευρωπαϊκό (ECMWF) και ταυτόχρονα από το Γερμανικό (GM) μοντέλο

Τα αποτελέσματα ενός μετεωρολογικού μοντέλου αποτελούν τις τιμές εισόδου και σε πλήθος άλλων μοντέλων για εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως :

ü  Μοντέλα κυματισμού και θαλάσσιας κυκλοφορίας

ü  Υδρολογικά μοντέλα για την πρόβλεψη πλημμυρών

ü  Μοντέλα πρόβλεψης εξέλιξης δασικών πυρκαγιών

ü  Μοντέλα πρόβλεψης διασποράς και διάχυσης αερίων – ρύπων

Παγκόσμια μοντέλα

Τα βασικά παγκόσμια αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού επιφάνειας γης που υπάρχουν είναι τα ακόλουθα, εκ των οποίων τα πέντε πρώτα θεωρούνται ως τα πλέον αξιόπιστα:

 • ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων)
 • G.F.S. (Παγκόσμιο Σύστημα Πρόγνωσης) της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α.
 • NOGAPS ή NAVGEM του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
 • GEM  (Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Multiscale Μοντέλο) του Καναδά  
 • UKMO  Αγγλικής  μετεωρολογικής Υπηρεσίας
 • GM  (Global weather forecast model) Γερμανικής μετεωρολογικής Υπηρεσίας
 • JMA (Global weather forecast model) Ιαπωνικής μετεωρολογικής Υπηρεσίας
 • NWS (National Weather Service USA)
 • USAF  (US Air Force)

Περιοχικά ή τοπικά μοντέλα

Τα περιοχικά  μοντέλα πρόγνωσης καιρού που συνήθως τρέχουν για την Ελλάδα και τα οποία απεικονίζουν καλύτερα και με μεγαλύτερη ανάλυση τις περιοχές της Ελλάδας, είναι τα ακόλουθα:

 • Bolam και MM5 Του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, με ανάλυση 6=7 Km για την Ελλάδα και 2 Km για την Αττική
 • COSMO της ΕΜΥ, με ανάλυση 7 Km για 36 ώρες
 • SKIRON/ETA του ΕΛΚΕΘΕ (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) της ΕΜΥ & Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ανάλυση 10 Km για 3 ημέρες
 • Αίολος ( WRF-ARW) το χρησιμοποιεί το www.kairos.gr & το http://www.weather.gr/, με ανάλυση 9 km & Αττική 3 KM για 3 ημέρες
 • SuperForecast (εμπορική ονομασία του windfinder) με ανάλυση 12 Km για 72 ώρες

 

Ας δούμε αναλυτικά τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου:

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΟΝΤΕΛΑ

Θα αναλύσουμε τα βασικά παγκόσμια μοντέλα, και βασικά τα δυο πρώτα που χρησιμοποιούνται και ως βάση για τα τοπικά που αφορούν την Ελλάδα.

ECMWF Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων Εύρος

Το ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων), ή  Ολοκληρωμένο Σύστημα Πρόγνωσης (IFS), είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που υποστηρίζεται από 20 ευρωπαϊκά κράτη μέλη και 14 συνεργαζόμενα κράτη και ιδρύθηκε το 1975. Διαθέτει  ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα υπερυπολογιστών στην Ευρώπη και δίνει τα αποτελέσματα μόνο στις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες των κρατών – μελών του. . Δημιουργεί μεσοπρόθεσμες προγνώσεις καιρού για τις επόμενες 10 ημέρες, μηνιαίες και ετήσιες, με ανάλυση 16 Km. Στην Ελλάδα, το μοντέλο αυτό χρησιμοποιείται από την ΕΜΥ σε συνδυασμό με το τοπικό μοντέλο COSMO  που χρησιμοποιεί.

G.F.S.Παγκόσμιο σύστημα πρόβλεψης καιρού

Το GFS (Παγκόσμιο Σύστημα Πρόγνωσης) διευθύνεται από την ΝΟΑΑ (National Oceanic and Atmospheric Administration)  της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α.. Το μοντέλο δίνει τέσσερις ανανεωμένες προγνώσεις την ήμερα (0,6,12,18 ώρα UTC ή GMT δηλ  ώρα Γκρήνουιτς)  .

Το μοντέλο αυτό δημιουργεί δύο αποτελέσματα Υψηλής ανάλυσης για τις επόμενες 7 ημέρες και Μεσαίας ανάλυσης για τις επόμενες 16 ημέρες. και καλύπτει περίοδο 16 ημερών. Ασφαλώς δεν θεωρούνται αξιόπιστες προβλέψεις μεγαλύτερες των 10 ημερών.

Το μοντέλο είναι ένα φασματικό μοντέλο με οριζόντια ανάλυση περίπου 27 χλμ. για τις πρώτες 8 ημέρες. Για το 2014 προγραμματίζεται μια αναβάθμιση για  να αυξήσει την ανάλυση σε περίπου 13 χιλιόμετρα έως τις 10 ημέρες.

Το GFS, είναι το μόνο παγκόσμιο μοντέλο, που διαθέτει βάσει νομοθεσία Η.Π.Α. τα αποτελέσματα δωρεάν στο διαδίκτυο, επιτρέποντας έτσι την εκτέλεση εκατοντάδων περιοχικών μοντέλων σε όλο τον κόσμο, επ ωφελεία εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως.

 

NOGAPS ή NAVGEM

Το NOGAPS που αντικαταστάθηκε  το 2013 από το Naval Oceanography Portal NAVGEM (Navy Global Environmental Model). Είναι ένα μοντέλου καιρού για να υποστηρίζει το Πολεμική Ναυτικό των ΗΠΑ, σε όλη την υδρόγειο. Έχει πολύ καλές επιδόσεις σε πρόγνωση τροπικών καταιγίδων και κυκλώνων.

Δίνει ανάλυση σε πλέγμα 1 μοίρας *  1 μοίρας

Χρησιμοποιείται από το Weather Online

 

ΠΕΡΙΟΧΙΚΑ ή ΤΟΠΙΚΑ  ΜΟΝΤΕΛΑ που αφορούν την Ελλάδα

Εάν θέλουμε να έχουμε αξιόπιστη πρόβλεψη και μάλιστα όλοι εμείς που ταξιδεύουμε στη θάλασσα, δεν θα πρέπει να στηριχθούμε μόνο στα Παγκόσμια μοντέλα που δεν έχουν μεγάλη ανάλυση αλλά και στα τοπικά ή περιοχικά.

Ας δούμε τα βασικά μοντέλα που μας αφορούν:

BOLAM – MM5  και WRF Του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών & meteo,

Έχει την πιο υψηλή ανάλυση για την Ελλάδα που φθάνει στα  6 Km για 6 ημέρες. Παίρνει στοιχεία από το Αμερικάνικο μοντέλο GFS.

COSMO της ΕΜΥ,

Παίρνει στοιχεία από το Ευρωπαϊκό παγκόσμιο μοντέλο ECMWF , καθώς και από το Γερμανικό GM με

Τοπικό μοντέλο που διαχειρίζεται η ΕΜΥ που δέχεται στοιχεία από το από το Ευρωπαϊκό (ECMWF) και ταυτόχρονα από το Γερμανικό (GM) μοντέλο και  δίνει ατμοσφαιρική πίεση – ταχύτητες ανέμου – θερμοκρασία – υγρασία – νεφοκάλυψη (βροχή / χιόνι κλπ). Έχει ανάλυση 7 Km και καλύπτει 36 ώρες.

 

SKIRON/ETA του ΕΛΚΕΘΕ (ΠΟΣΕΙΔΩΝ) της ΕΜΥ & Πανεπιστήμιο Αθηνών,

Παίρνει στοιχεία από το παγκόσμιο μοντέλο GFS με ανάλυση 10 Km για 3 ημέρες και καλύπτει μόνο την ΝΑ Μεσόγειο. Δίνει ατμοσφαιρική πίεση – ταχύτητες ανέμου – θερμοκρασία – υγρασία – νεφοκάλυψη (βροχή / χιόνι κλπ) –

Αίολος ( WRF-ARW)

 το χρησιμοποιεί το www.kairos.gr & το http://www.weather.gr/, με ανάλυση 9 km & Αττική 3 KM για 3 ημέρες

Windfinder SuperForecast (εμπορική ονομασία του windfinder)

Το Γερμανικό site Windfinder.com ,  έχει δημιουργήσει και ένα περιφερειακό μοντέλο με την εμπορική ονομασία  SuperForecast , με ανάλυση 12 Km και έως 3 ημέρες που καλύπτει την Ευρώπη.  Είναι διαφορετικό μοντέλο από το  απλό forecast και μπορεί να δείχνει και εντελώς διαφορετική πρόγνωση.

WindGuru

Το Τσέχικο  site  που βασίζεται στο μοντέλο GFS και με το περιοχικό μοντέλο WRF δίνει ανάλυση 9 Km στην Ευρώπη σε σημεία που συνήθως χρησιμοποιούνται για ιστιοσανίδες.  Δεν δίνει πρόγνωση για ευρύτερη περιοχή

Ευχαριστούμε τους μετεωρολόγους του meteo Κώστα Λαγουβάρδο και Βάσω Κοτρώνη για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παραχώρησαν.

Posted in Άρθρα Μετεωρολογικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *